Foodcourt Bazaar

Je hygiënisch verpakt eten nuttigen op het buitenterras van De Bazaar.
© foto Pieter van Hove

’Gewoon een bietje naar andere mensen kijken’

De Bazaar in Beverwijk ontwaakt langzaam uit haar kunstmatige coma in coronatijd. Nadat enkele weken geleden de eerste winkeltjes opengingen, draait nu ook weer een groot deel van de horeca.

Een grote stap naar de totale opening wordt deze zaterdag gezet met de opening van een enorm tentencomplex buiten Hal 30, beter bekend als de foodhal. Voor de bezoekers die binnen de hal kant en klare maaltijden hebben gekocht en het op hun gemak buiten willen opeten.

Zoals de familie Roosmalen uit Den Bosch. ,,We zijn vijf generaties tezamen”, wijst Bert naar de rest van het gezelschap aan het tafeltje. ,,We komen hier vaak, ook voor de lockdown. Gewoon een bietje rondkijken. Kijken of er wat leuks te koop is. Lekker eten.” En natuurlijk mensen kijken.

Draaimolen

,,Zoveel verschillende mensen”, gaat Bert verder terwijl hij boven de muziek van de draaimolen probeert uit te komen. ,,Al die nationaliteiten!” En grappend: ,,Je hoeft gewoon niet op vakantie naar het buitenland.” Voor bezoekers als Bert en zijn aanhang heeft De Bazaar de Afrikaanse tenten neergezet, met daarin 220 zitplaatsen. ’De grootste van Europa’, aldus De Bazaar.

,,Mensen kunnen daar hun etenswaren nuttigen”, licht Bazaar-directeur George Zapantoulis toe. ,,In de hal zelf mogen er volgens de richtlijnen slechts dertig personen in het restaurantgedeelte aanwezig zijn. Vandaar dat we naar buiten zijn gegaan.” De Afrikaanse tenten zijn afkomstig van het Beverwijkse Intertent dat nog volop exemplaren in huis heeft. Er zijn plastic borden en bestek en medewerkers van de markt houden toezicht.

Tafels

Samir en Kader werken normaal gesproken op een ander deel van het terrein, maar ruimen nu de tafels af en maken deze schoon. ,,Het is nog niet zo druk”, oordeelt Samir. ,,Maar we zijn pas begonnen, het is nog niet zo bekend bij de mensen”, gaat zijn collega verder.

Veel tijd om te praten hebben ze niet: daar komt weer een tafel vrij. Tijd voor de desinfectie. Binnen in de foodhal is het nog redelijk rustig voor een doorsnee zaterdagochtend. Veel horecazaken zijn gesloten. Voor de luifel van de Chinees hangen rolluiken. In veel shoarmazaken brandt geen licht. Veel bezoekers dragen mondkapjes.

Regelmatig passeren medewerkers van De Bazaar om op te letten of iedereen zich wel aan de coronamaatregelen houdt. Bij Shani’s Broodjes brandt wel licht. Eigenaar Zeshan is bezig met het snijden van vlees. ,,Heel fijn dat buitenterras”, vindt hij. ,,Voorheen bestelden mensen hier hun maaltijden maar wisten ze niet waar ze terecht konden om het op te eten. Nu kunnen ze daarmee naar buiten.”

Afghaans

Of hij een grotere omzet zal draaien? ,,Ik weet het niet. Het terras is pas geopend. Maar het is goed dat De Bazaar iets onderneemt.” Recht tegenover hem zit het Afhaanse restaurant van Azizi. Normaal zitten tussen de twee zaken tientallen tafeltjes waar gasten kunnen genieten van de gekochte lekkernijen. Nu is het daar een kale vlakte.

In een hoekje van de hal staan nog wat tafels. Ook Azizi is blij met het buitenterras. ,,Maar van mij hadden het meer dan 220 plaatsen mogen zijn. Dat aantal is te weinig. Zeker omdat veel mensen weer naar De Bazaar komen.” Buiten maken de Roosmalens aanstalten om te vertrekken. Kijken of er iets te beleven valt op De Bazaar. Samir en Kader kunnen weer aan de bak.

Door: Pieter van Hove
Op: 13-06-2020


Tags

In-de-media