23 augustus 2020 - Bazaar Beverwijk

Rond middernacht bereikte De Bazaar het nieuws dat de Veiligheidsregio Kennermeland heeft besloten per ingang van zondag 23 augustus a.s. Hal 30 tot en met Hal 33 voor twee weken te sluiten.

Dit besluit leidt tot grote verbazing bij De Bazaar. Afgelopen vrijdag is er nog een overleg geweest met de voorzitter van de veiligheidsregio Marianne Schuurmans en loco burgemeester Sergio Ferraro. Toen is besproken dat blijkt dat bezoekers op sommige plaatsen zich niet goed aan de 1,5 meter regel houden. Echter is daar ook besproken dat nog er nog steeds mogelijkheden zijn tot escalatie van maatregelen. Een van de maatregelen zou een brief vanuit gemeente en veiligheidsregio zijn om huurders op het hart te drukken bezoekers tot afstand te manen.

De Bazaar is dan ook verrast dat dit besluit midden in de nacht tot stand is gekomen. 

Eén van de afspraken is als een BOA constateert dat het ergens te druk is, er op dat moment direct overleg plaatsvindt, zodat er bijgestuurd kan worden. In de praktijk wordt dat doorgaans achteraf gedeeld en is er dus niets meer aan te doen. Controle van BOAs van afgelopen zaterdag leidden niet tot een verzoek tot sluiting, omdat er geen overtredingen werden geconstateerd.

Genomen maatregelen:

 De afgelopen maanden heeft De Bazaar een reeks aan maatregelen genomen om de bezoekerstromen te doseren. Denk hierbij aan:

  • Communicatie om afstand te houden
  • Eenrichtingsverkeer op bepaalde plekken op De Bazaar
  • Verruimde openingstijden
  • Monitoren van aantal parkeerders
  • Inrichten van plekken waar mensen naar uit kunnen wijken
  • Sluiten van hallen op drukke momenten
  • Aannemen van 27 extra medewerkers die zorgdragen voor handhaving
  • Invoeren van mondkapjes, omdat praktijk uitwijst dat 1,5 meter niet altijd uitvoerbaar blijkt.
  • zie ook https://debazaar.nl/maatregels/

De Bazaar is geen pretpark, maar een vrij toegankelijk winkelgebied, waar ruim 2500 ondernemers hun brood verdienen. En De Bazaar had graag gezien dat er meegedacht werd over oplossingen over het handhaven van 1,5 meter. Want zoals blijkt is dit overal in het land een probleem, neem bijvoorbeeld de stranden e.d. De Bazaar heeft dan ook het gevoel dat de Veiligheidsregio dit onverwachtse besluit dan ook meer om politieke redenen dan om volksgezondheidsredenen heeft genomen.

George Zapantoulis, Algemeen Directeur De Bazaar: "Wij hebben geen idee wat we nog meer kunnen doen, aangezien we niet de wettelijke mogelijkheden hebben om de regels ook kracht bij te zetten door beboeten of weigeren van mensen. Los van het feit als dit wel zou mogen, hoe je dit dan in de praktijk zou moeten uitvoeren. Ik betreur het dat op deze manier de besluitvorming tot stand is gekomen, aangezien er vrijdag nog een overleg is geweest en dit koud op ons dak valt en vele honderden ondernemers hiermee hard getroffen worden".

Vervangende kramen zijn opgebouwd!

Update 04:00 uur: Vervangende kramen zijn meteen opgebouwd op de Randweg!

Alternatief voor de ondernemers

Om het leed enigzins te verzachten van de ondernemers die getroffen worden door het sluiten van de hallen, biedt De Bazaar deze ondernemers een kraam aan op de Randweg. 

De organisatie van het plaatsen van de kramen vindt op dit moment plaats, zodat dat morgen gereed is.

Weliswaar in de regen, maar we hebben alles gedaan wat we konden

Update 07:00 uur --Weliswaar in de regen, maar we hebben alles gedaan wat we konden in de korte tijd die we hadden na het persbericht van de VRK en de gemeente

Meer informatie

Over De Bazaar

De Bazaar in Beverwijk is al bijna 40 jaar dé plek waar uiteenlopende culturen samenkomen. Met ruim 2 miljoen bezoekers per jaar staat De Bazaar in de top drie bestemmingen van dagtoerisme. De combinatie van outlets, boetiekjes, markten en food in een afwisselende omgeving verrast iedere bezoeker. Onderdeel van de Bazaar vormen de grootste versmarkt van Nederland, de Goudsouk (de grootste van Europa), de Foodhal met de foodstands van de Bazaar wereldkeuken, en meerdere outlets vol Internetretouren tegen kortingen tot 70% inclusief fabrieksgarantie. De Bazaar heeft ieder weekend nieuw aanbod en aanbiedingen en is leuk bij mooi én slecht weer.


Tags

Persbericht