Beverwijk, 24 augustus 2020

De veiligheidsregio en de burgemeester van Beverwijk laten bij monde van de pers weten de Bazaar gesloten te hebben om brandhaarden van besmetting te willen voorkomen. Om drie redenen is dit besluit volgens de Bazaar op zijn minst ondoordacht te noemen.


Ten eerste: onaangekondigd sluiten betekent dat de Bazaar haar bezoekers niet heeft kunnen informeren. “We moeten op zijn minst een week van tevoren beginnen met het informeren van bezoekers, omdat mensen dan al het besluit nemen om naar de Bazaar te gaan”, zegt Dr. Barbara van Veen, verantwoordelijk voor de digitalisering van de Bazaar. “We hebben goede ervaringen met het van tevoren informeren van bezoekers en dat is meerdere malen in het overleg met de VRK aan de orde geweest”. Nu zijn duizenden bezoekers geconfronteerd met dichte hallen en zij voegden zich dus bij de mensen op de straten en andere hallen van de Bazaar. Hierdoor ontstond drukte die niet nodig was geweest.

Ten tweede: uit onze digitale pijplijn, die al meer dan vijf jaar accurate indicaties geeft van de drukte per weekend bleek dat het een rustig weekend zou worden. Mensen in Noord-Holland zijn weer aan het werk en naar school. Dat de mensen even in hun nieuwe ritme moeten komen, betekent een rustige Bazaar. Dat is de veiligheidsregio in het overleg vrijdag ook medegedeeld. Hoge persaandacht daarentegen levert ongelofelijk veel nieuwsgierige mensen die even komen kijken. Ook dat weten we vanuit onze berichtgeving over de mondkapjes. Het aantal bezoekers kan daardoor met wel 30% stijgen. Omdat de veiligheidsregio meteen zaterdagnacht al de persberichten de media instuurde, is willens en wetens het risico van een bezoekersstijging genomen.

Ten derde: sluiten van hallen op de Bazaar werkt uitstekend als dat gedurende de dag, vlak voor de piekmomenten gebeurt. Zo blijkt uit onze ervaringen van de afgelopen maanden.  We kunnen door maatwerk te doen in het afsluiten van hallen de ruimtes laten leeglopen en dan weer opnieuw beginnen. Dit gecontroleerd sluiten doet de Bazaar al weken, met uitstekend resultaat. Daardoor is het bijzonder treurig te noemen dat de veiligheidsregio maar blijft aangeven dat ze wilden sluiten omdat het met bestaande maatregelen niet zou lukken. Het was beter geweest als zij de Bazaar hadden ondersteund in haar verzoek om mondkapjes verplicht te stellen. Mondkapjes kunnen bovenop de gecontroleerd sluitingen door de Bazaar ervoor zorgen dat opstoppingen door winkelende mensen voor etalages geen problemen veroorzaakt.

In conclusie kunnen we stellen dat het risico door de actie van de veiligheidsregio juist is vergroot. Dat terwijl er nog voldoende ruimte was in het aanscherpen van de maatregelen en er van direct besmettingsgevaar gelukkig geen enkele sprake is.

Er is een misverstand dat De Bazaar niet heeft willen meewerken aan de sluiting. Wat wij hebben aangegeven is dat wij niet zelfstandig de hallen kunnen sluiten, omdat wij dan aansprakelijk zijn. Alle winkeliers hebben van De Bazaar in de ochtend een kopie van de brief ontvangen van de Veiligheidsregio. De winkeliers hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep en zijn gesloten en/of naar buiten verplaatst. De hallen waren open, omdat de winkeliers wel toegang tot hun winkel moeten houden. Vanwege brandvoorschriften moeten de uitgangen open blijven. We zijn blij dat na sluitingstijd handhaving en politiemacht heeft bijgedragen aan een goede afsluiting van de dag.

Het zou overigens helpen als de veiligheidsregio niet alle bedrijven over een kam scheert en te onderzoeken of bedrijven met grote aantallen mensen een ander handhavingsprotocol vergen.

 

Over De Bazaar

De Bazaar in Beverwijk is al 39 jaar dé plek waar uiteenlopende culturen samenkomen. Met ruim 2 miljoen bezoekers per jaar een zeer populaire bestemming. De combinatie van outlets, boetiek, markten en food in een bijzondere omgeving waardoor je verrast wordt, maakt een bezoek aan De Bazaar onvergetelijk. De Bazaar bestaat uit verschillende marktdelen, waaronder: Oosterse Markt, met daarin o.a. de grootste Versmarkt van Nederland. Mihrab waar Oost en West samenkomen, met veel handgemaakte producten. Goudsouk, 22 juweliers onder 1 dak en één van de belangrijkste knooppunten van goudhandel in Europa. De Bazaar Food Hal, waar je in Oosterse sfeer een culinaire wereldreis kunt maken. Of één van de outlets waar je met grote korting merkartikelen kan kopen. De Bazaar is elk weekend anders, voor elk wat wils, voordelig en leuk bij mooi én slecht weer.


Tags

Persbericht