Robot Sam desinfecteert de Oosterse Markt

BEVERWIJK - 2 december 2020 

De test met Robot Sam afgelopen weken is succesvol verlopen. Daarom gaat De Bazaar blijvend inzetten op de Oosterse Markt.  Met deze innovatieve robot worden hallen virusvrij gemaakt.

Waarom zet De Bazaar robot Sam in?

 Het virus blijft tot 96 uur blijft zitten op glas, tot 72 uur op plastic en RVS en tot 24 uur op karton en dergelijke ruwe oppervlakken. Het met de hand desinfecteren van de Oosterse markt kost veel meer tijd en Robot Sam desinfecteert de Oosterse Markt in 3,5 uur.

De keuze voor de Oosterse Markt is omdat deze hallen het drukst bezocht worden.

Kijk hoe robot Sam schoonmaakt:

Hoe werkt Robot Sam precies?

  • Met UV-C straling. De straling trilt het DNA en RNA van virussen, bacteria, en schimmels kapot, zodat het gedeactiveerd wordt en zich niet meer kan voortplanten.
  • De hoogte van de dosis UV-C straling bepaalt de mate van desinfectie, heeft de Universiteit van Boston bewezen. In Nederland is dit ook onderzocht en bevestigd door het streeklab Haarlem.
  • Sam houdt zelf bij hoeveel straling er belandt op de plekken waar hij langsrijdt. Hij maakt daarvan een rapport, waarin je met kleurcodes kunt zien in welke mate de straling de oppervlaktes heeft bereikt. Zie hieronder de rapporten van de eerste ronde van Sam in Hal 32 in de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag. In de lichtroze gebieden is 90% tot 100% van de ziekteverwekkers gedood. In de donkerlila gebieden is 90% gedood.
  • Sam navigeert autonoom.
Desinfectierapport 14 november 2020
Desinfectierapport 15 november 2020

Robot Sam wordt in ieder geval ingezet tot en met januari. Afhankelijk van de stand van het vaccin en het R getal wordt dan besloten of de inzet wordt voortgezet.

Deze innovatieve oplossing is er één in een serie van maatregelen die De Bazaar genomen heeft om, ondanks de pandemie, het leven zoveel mogelijk kan doorgaan, op een veilige manier.

Over De Bazaar

De Bazaar in Beverwijk is al 40 jaar dé plek waar uiteenlopende culturen samenkomen. Met ruim 2 miljoen bezoekers per jaar staat De Bazaar in de top 3 dagtrips samen met de Efteling.

De Bazaar is een verrassende combinatie van in totaal 1.200 outlets, boetieks en overdekte markten. Hieronder vallen: de Oosterse Markt, de grootste Versmarkt van Nederland, de Goudsouk met 22 juweliers onder 1 dak en Europees knooppunt in de goudhandel, de Foodhal met tientallen restaurants uit de Bazaar wereldkeuken, de Nostalgische markt, of één van de outlets waar je met kortingen tot 70% merkartikelen kan kopen.

Wisselend aanbod maakt De Bazaar elk weekend anders, voor elk wat wils, voordelig en gezellig bij mooi én slecht weer.


Tags

Persbericht