De Bazaar Duurzaam

De Bazaar zet steeds weer nieuwe stappen naar een duurzame Bazaar. Lees hier wat we allemaal doen!

Afval recycling

Gedurende en na ieder weekend verzamelen we AL het afval. Niet weinig, dat kun je je wel voorstellen. We scheiden sinds 2019 het afval goeddeels op ons terrein en daarna wordt meer dan 90% gerecycled. We doen dit samen met Bnext, die zijn daar al jaren héél goed in.

Zonne-energie

Op het dak van Hal 30, onze grootste hal, liggen sinds 2023 wel 2.600 zonnepanelen. Die zijn goed voor 1 Gig aan energie. Daarmee leveren we op doordeweekse dagen terug aan het net en voorzien we een grote Beverwijkse woonwijk van energie. In het weekend leveren de panelen 35% van onze stroombehoefte.

Tweede kans producten: internet retouren

Samen met een aantal winkeliers brengen we Internet-retouren terug op de markt. We waren er de eerste in, met Magazijn 36. Inmiddels hebben andere winkeliers dat voorbeeld gevolgd. Waar e-retailers normaal gesproken retouren meteen naar de afvalverbranding sturen (ja, echt!), helpen we mee dat de spullen opgekocht en opnieuw verkocht kunnen worden. Dat scheelt dus tienduizenden artikelen per week die niet worden vernietigd!

Elektrisch rijden & laadstations

Op P6, P4 en P0 hebben we laadpalen voor elektrische auto's geplaatst, omdat we elektrisch rijden willen ondersteunen. Ook onder de bedrijfsauto's en karren zijn we aan het elektrificeren. De laatste aanvulling zijn de laadstations op P0, die hebben we in 2024 geplaatst.

LED lampen

Op De Bazaar hebben we duizenden lampen. Van werkverlichting, winkelverlichting, noodverlichting, feestverlichting tot lantarenpalen. We zijn aan het werk om al die lampen om te zetten naar LED. Het zijn er zoveel, dat we er een tijdje over doen. We zijn er tijdens de pandemie mee begonnen. Maar we zijn onderweg!

Alleen nog gerecycled plastic

Bazaar tassen, shoppers, bidons en zoveel mogelijk andere plastic zaken zijn sinds 2019 allemaal van gerecycled plastic of vervangen door milieuvriendelijkere materialen.

Meer bomen

Er staan rond de 100 bomen op ons terrein. En als er daar een paar van weg moeten, dan planten we er op zijn minst net zoveel terug. Zo moesten er in maart 2024 vier bomen verdwijnen voor een nieuw Tenet tussenstation. En daar hebben we in april 14 nieuwe bomen, Platanen, voor terug geplaatst. Je ziet er twaalf staan aan weerszijden van de Montageweg en twee voor Hal 1.