Meld namaak!

Bij De Bazaar vinden we eerlijke handel belangrijk. Help ons namaak te bestrijden en meld het bij ons als je onverhoopt namaak hebt gekocht.

De Bazaar houd van mensen. Iedereen is hier welkom, uit elke cultuur. En daar hoort ook bij dat we er alles aan doen om iedereen een fijne tijd op De Bazaar te bezorgen.

Alles? Jazeker.

Neem bijvoorbeeld nepartikelen. Wij vinden het echt niet leuk als we die ontdekken. Sowieso willen we dat iedereen zich aan de wet houdt. Maar bovenal willen we dat jij waar voor je geld krijgt, want we zien je graag bij ons terug.

Wat doet De Bazaar aan namaakbestrijding

We gaan ver in het bestrijden van de verkoop van namaak op De Bazaar. We werken bijvoorbeeld samen met Stichting React. Dit is een organisatie die gespecialiseerd is in het opsporen en bestrijden van namaak merkartikelen. Regelmatig komt Stichting React op De Bazaar langs om te controleren en gelukkig treffen ze maar af en toe namaak aan.

Lees meer over React (Engelstalig).

We houden zelf ook een oogje in het zeil. Als we horen dat een huurder illegale waren in zijn kraam had, dan dan spreken wij de huurder hierop aan. Als er illegale waar wordt aangetroffen, dan wordt deze in beslag genomen en vernietigd.

En als de overtreding juridisch kan worden vastgesteld, kunnen we de huurder waarschuwen met een boete, of zelfs de kraam ontruimen en de huurder een marktverbod opleggen. En we doen dat ook echt, het zijn geen lege woorden. Natuurlijk hebben we liever we dat het niet nodig is, vooral voor jou!

waarom je aangifte moet doen

Hoe gaat namaakbestrijding op De Bazaar:

  • Stichting React komt controleren en mag ook proces verbaal opmaken.
  • Indien we namaak constateren, dan spreken we de huurder daarop aan.
  • De huurder moet afstand doen van de goederen en krijgt een proces verbaal van React of Politie
  • Bij de eerste overtreding krijgt de huurder een waarschuwing.
  • Bij de tweede keer krijgt de huurder een boete.
  • Bij de derde keer word het huurcontract ontbonden en mag deze persoon niet meer op De Bazaar huren.

Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk namaak

Namaak herkennen

Namaak is moeilijk te herkennen. Maar meestal geldt wel: als een product zo ontzettend voordelig is dat het te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk namaak.

Verder kun je voor de volgende producten op een aantal specifieke kenmerken letten.

Parfums en verzorgingsproducten

Nepparfums en verzorgingsproducten zoals tandpasta kun je herkennen aan een of meer van de volgende 10 punten:

  1. Bij merkproducten zie je een serienummer en barcode staan onderaan het product en de verpakking.
  2. Het serienummer op het product en de verpakking. moeten hetzelfde zijn.
  3. Bij verzorgingsproducten moet er een duidelijk leesbare houdbaarheidsdatum staan en die mag niet verlopen zijn.
  4. Er zit een spelfout in de naam van het product.
  5. Er zit geen cellofaan om het doosje, of het zit er slordig omheen gevouwen. Bij merk producten zit het cellofaan er strak om heen.
  6. De verpakking klopt niet met een foto van het product die je op de website van het merk ziet.
  7. De kleur van namaakproducten is vaak anders dan van het origineel.
  8. Als je een flesje met echt parfum schudt dan verschijnen er bubbeltjes die binnen 10 tot 15 seconden weer verdwijnen. Bij nep parfum verdwijnen ze meteen.
  9. Echt parfum blijf je minstens 2 tot 3 uur ruiken. De geur van een nep parfum verdwijnt vaak al na een 1 uur.
  10. Een echt parfum ruikt subtieler. Parfums bestaan grofweg gezegd uit ‘drie noten:’ topnoten, middennoot en basisnoot. Maar de namaakparfums hebben vaak maar ‘één noot’. Ze ruiken daardoor vlakker. Zelfs als een namaak parfum in eerste instantie dus precies hetzelfde lijkt te ruiken, verandert dit vrij snel.

(Tweedehands) gereedschap

Tweedehands gereedschap kun je bij De Bazaar controleren door het ter plekke uit te proberen.  

Je kunt ook serienummers controleren bij de politie om te checken of het gereedschap gestolen is. Je kunt dit checken op: stopheling.nl

Je kunt op namaak controleren door te kijken of het gereedschap een CE markering heeft. Zonder mogen ze in Europa niet worden verkocht.

Nepmerkaccessoires zoals accu's kun je ook herkennen als de merknaam er niet op staat, of als de merknaam niet klopt.

Check altijd het product met een foto ervan op de website van de fabrikant.

 

Mode en mode accessoires

Namaakmode kun je herkennen aan een of meer van de volgende 7 punten:

  1. Er zit een spelfout in de merknaam.
  2. Het logo is net iets anders (kleur, grootte of vorm).
  3. Bij merken worden meestal knopen, ritsen of voeringen van het logo voorzien (bij schoenen de zolen). Bij namaak ontbreekt dit meestal.
  4. Vergelijk het product met een foto van het merkproduct die je van de officiële website van het merk hebt gehaald.
  5. De kwaliteit van de stof of het leer is bij namaak een stuk lager. Je herkent het aan weeffouten en verkleuringen en bij leer juist aan een te glad en egaal oppervlak. Bij leer kun je het ook vaak ruiken.
  6. Stiksels van namaakmode is vaak grof, onregelmatig en zwak. De merkmode heeft meestal fijn, regelmatig en sterk stiksel.
  7. Ritsen van namaakmode zijn vaak stroef en zien er goedkoop uit.
     

Electronica

Namaak elektronica, vooral dure telefoons of TV kastjes, kun je niet van echt onderscheiden door naar de materialen te kijken. Maar er is altijd een verschil. Als je weet waarnaar je moet kijken, kun je controleren of je elektronica echt is of niet.

  • Controleer de specificaties op de achterkant van de doos. Als die er niet zijn heb je waarschijnlijk te maken met namaak. Als ze er wel zijn, vergelijk ze dan met de specificaties op de website van het merk.
  • Controleer het serienummer op de website van de fabrikant. Serienummers zitten vaak op de achterkant of onderkant van producten. Bij telefoons zit het in het batterijvak.
 

Wat jij kunt doen

Mocht je ondanks onze inspanningen toch een nepartikel hebben gekocht, dan kun je zelf ook wat doen. Radar, dat consumentenprogramma, heeft er een handleiding voor gemaakt. Dit zijn de belangrijkste stappen die je kunt ondernemen:

  1. 1
    Probeer je geld terug te krijgen
  2. 2
    Stel de verkoper schriftelijk in gebreke
  3. 3
    Doe aangifte

Meld namaak bij De Bazaar

We vinden het ook fijn als je het aan ons wilt melden, zodat wij ook in actie kunnen komen. We hopen dat het je niet overkomt, maar mocht het toch gebeuren, laat het ons dan weten:

We gebruiken je gegevens alleen voor namaakbestrijding, dus niet voor marketing.