Dansende leeuwen

op De Bazaar!

Op 11 februari vieren we Chinees nieuwjaar. Dansende leeuwen en tromgeroffel luiden het nieuwe jaar in.

Beverwijk - 18 januari 2024

Zondag 11 februari Dansende leeuwen op De Bazaar


Om het Chinees Nieuwjaar te vieren, organiseert De Bazaar samen met de Aziatische supermarkt en groothandel Amazing Oriental een leeuwendans. De leeuwendans wordt zondag 11 februari 2024 uitgevoerd.


Traditie bij grote festivals en nieuwjaar

Sinds het begin van onze jaartelling worden er in China met nieuwjaar en andere belangrijke feestdagen leeuwendansen georganiseerd. De leeuw staat symbool voor kracht, wijsheid en macht. Dansende leeuwen brengen geluk en voorspoed en jagen negatieve invloeden weg. Hoe langer de leeuwen dansen, hoe meer voorspoed zij brengen. Bij De Bazaar dansen ze tussen 14:30 en 16:00 uur... veel voorspoed dus!

Het jaar van de hout draak

In het nieuwe Chinese jaar staat de Hout Draak centraal. Elk jaar in de Chinese kalender wordt geassocieerd met een van de twaalf dieren en een van de vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water) uit de Chinese astrologie. Deze combinatie herhaalt zich elke 60 jaar.

De dieren worden niet alleen geassocieerd met bepaalde jaren, maar ze worden ook toegeschreven aan bepaalde persoonlijkheidskenmerken en lotgevallen van mensen die in die jaren zijn geboren.

De Hout Draak in de Chinese astrologie heeft een bijzondere symboliek en betekenis. Het jaar van de Hout Draak belichaamt de eigenschappen van groei, vernieuwing, kracht en ambitie. Het is een jaar dat vaak geassocieerd wordt met grote veranderingen en nieuwe kansen.

hout draak


De draak

In de Chinese cultuur staat de draak symbool voor kracht, wijsheid en geluk. Draken worden gezien als nobele, machtige en moedige wezens die in staat zijn grote prestaties te verrichten. Ze zijn ook een symbool van succes en voorspoed.


Het element hout

In de Chinese vijf elementen theorie vertegenwoordigt hout groei, expansie, en vernieuwing. Hout brengt de energie van groei, flexibiliteit en creativiteit. Kinderen die in het komend jaar worden geboren kunnen dus gezien worden als dynamisch, innovatief en adaptief.


De combinatie van hout en draak

Wanneer je de kenmerken van de draak combineert met de eigenschappen van het houtelement, krijg je een zeer krachtig teken. De Hout Draak staat bekend om zijn ambitie, moed, en het vermogen om dingen te initiëren. Deze draken zijn vaak visionair en in staat grote dingen te bereiken door hun vastberadenheid en creatieve energie.


Persoonlijkheidskenmerken

Mensen geboren in het jaar van de Hout Draak worden vaak beschreven als zelfverzekerd, vernieuwend en bereid om risico's te nemen. Ze zijn doorgaans goede leiders, charismatisch en in staat om anderen te inspireren. Hun creativiteit en visionaire denken kunnen hen helpen om succes te vinden in verschillende levensgebieden.


Uitdagingen

Ondanks hun vele positieve eigenschappen, kunnen Hout Draken soms te dominant of eigenwijs zijn. Hun ambitie kan soms leiden tot ongeduld of impulsiviteit.

Dierenriem:

De Chinese dierenriem bestaat uit twaalf dieren, die elk een jaar vertegenwoordigen in een 12-jarige cyclus. De dieren zijn:

 1. 1
  Rat: Bekend om hun intelligentie en aanpassingsvermogen.
 2. 2
  Os: Symbool voor hard werken, betrouwbaarheid en kracht.
 3. 3
  Tijger: Staat voor moed, passie en avontuur.
 4. 4
  Konijn (of Haas): Symboliseert elegantie, vriendelijkheid en voorzichtigheid.
 5. 5
  Draak: Vertegenwoordigt kracht, wijsheid en geluk.
 6. 6
  Slang: Geassocieerd met mysterie, intelligentie en wijsheid.
 7. 7
  Paard: Staat voor energie, vrijheid en dynamiek.
 8. 8
  Geit (of Schaap): Symboliseert creativiteit, vredigheid en zachtheid.
 9. 9
  Aap: Bekend om hun slimheid, nieuwsgierigheid en humor.
 10. 10
  Haan: Staat voor eerlijkheid, punctualiteit en ambitie.
 11. 11
  Hond: Symbool voor loyaliteit, betrouwbaarheid en vriendelijkheid.
 12. 12
  Varken: Vertegenwoordigt gulheid, toewijding en eerlijkheid.

Kung Fu dansers

Elke dansende leeuw wordt door twee poppenspelers tot leven gebracht. De benen van de eerste poppenspeler zijn de voorpoten van de leeuw. De benen van de tweede zijn de achterpoten van de leeuw. Zij laten de leeuw dansen op muziek van gongen en cymbalen. Beide spelers moeten tegelijkertijd bewegingen van de Chinese vechtsporten uitvoeren om de leeuw te laten dansen. De traditionele Kung Fu school Xin Ji uit Wormerveer verzorgt de dans.


Alle feiten op een rijtje:

 • Leeuwendans
 • Organisator: Aziatische supermarkt Amazing Oriental en De Bazaar
 • Uitvoerder: Traditionele Kung Fu school Xin Ji uit Wormerveer
 • Zondag 11 februari 2024
 • Tussen 14:30 -15:00 uur op de Boulevard en omgeving
 • Tussen 15:30 -16:00 uur bij Amazing Oriental en in Hal 30
 • Kookdemo’s: 12.00-17.00
 • Kalligrafie: 12.00 -16.00
 • Toegang gratis

Over De Bazaar

De Bazaar in Beverwijk een verrassende combinatie van 1200 winkels, kramen, outlets  en horeca uit alle delen van de wereld.

Met ruim 2 miljoen bezoekers per jaar uit heel Nederland staat De Bazaar in de top 3 van meest populaire dagtrips. De Bazaar bestaat onder andere uit de grootste Versmarkt van Nederland; de Goudsouk -een van de knooppunten in de wereldhandel in 24kt goud, de exotische Oosterse Markt en een groot foodcourt met tientallen foodstands uit De Bazaar wereldkeuken. 

Ons voordelige, gevarieerde en steeds wisselende aanbod is zo aantrekkelijk dat de gemiddelde bezoekduur meer dan 3 uur bedraagt.


Tags